Közeledik a Karácsony. A fotóstúdiók karácsonyi díszletbe öltöznek és minden megrendelő ünnepi fotót szeretne. De egy karácsonyi fotó bevilágítása egyáltalán nem könnyű, mert az ünnepi fényekről és a hangulatról kell szólnia, nem pedig arról, mekkora össz vakuteljesítmény állt rendelkezésre a stúdióban.

 

Ez a blogpost-sorozat a stúdióvilágításról szól. Gyakorlott fotósoknak, akik ezen a területen még bizonytalanok. Egyszerű, jól használható világításokat mutatunk be, minden részben egyet. Minél gyakorlatiassabban, a lehető legkevesebb elmélettel és szakzsargonnal.

h20 header logo shortBEMUTATKOZÁS: Fotósként fő témánk az ember – reklám, lifestyle, portré, divat és image fotók. A H20 lifestyle fotóstúdió Budapest belvárosában üzemel, a Westend-hez közel. A műterem bérelhető is. Munkáinkról és a stúdióról többet tudhattok meg a weboldalon. www.h20.hu

Karácsonyi led-fények


Karácsonykor mindenhol színes ledfényeket látunk. Ezeket a szabad szemünk és agyunk egészen másként látja, mint a kíméletlenül realista fényképezőgép. Kifejzetten nehéz úgy fotózni őket, hogy jól nézzenek ki a képeken. Ebben a részben ezt mutatjuk meg.

Ha a modellt a led fények közé állítjuk és szembe vakuzzunk valami szokásosan nagy szoftbox-szal, azzal  gyakorlatilag minden karácsonyi hangulatot kiölünk a képből, rossz esetben még teljesen el is tűnik az izzók fénye és csak a drótokat meg a drótok árnyékát látjuk.

Az alábbi fotót elvileg helyesen exponáltuk, az izzók fénye látszik, és a modell arca is világos, de karácsonyi hangulat az nincs. A világítás természetes, a modellel szemben három nagy ablak és a mennyezeti világítótestek adnak fényt.

ISO800 – f2.8 – 1/30s

Mi történne, ha teljes sötétséget csinálnánk a stúdióban és csak maguk a ledek világítanának?

ISO2000 – f2.8 – 0.1s

A ledek fénye itt gyönyörű, megjött a hangulat, de a modell  sötét és sziluetteződik. Ez inkább egy éjszakai mulató reklámfotója, mint karácsonyi kép. Ráadásul 0.1s zársebesség csak bemozdult fotókat fog eredményezni.

Ne akarjunk karácsonyi fényeket ISO100-on fotózni!

A mai modern kamerák már ISO800-3200 között is olyan minőségű képet adnak, ami családi nyomtatásra és Facebookra bőven elegendő. Próbáljuk az expot olyan értékek közé szorítani, ami már elfogadható!

ISO2000 – f2.8 – 1/160s

A ledek látszanak, de a modell teljesen eltűnt. Ez így nyilván teljesen téves irány. Talán ha megvilágítanánk a modellt, egészen közelről egy külön fényforrással? Jelen esetben egy csíkbox világít, de a vaku fénye túl erős lenne az ISO2000-hez, ezért csak a beállítófény megy.

ISO2000 – f2.8 – 1/160s

Bíztató, de az arcon még mindig kevés a fény, mégis megvilágítottuk a falat is. Kicsik a pink fények és csúnyák a drótok.

 

A karácsonyi izzók akkor mutatnak igazán jól, ha nincsenek fókuszban!

A karácsonyi fényeket érdemes mindig a modell előtt vagy mögött használni, minél távolabb az élesség síkjától. Ilyenkor a picike fények megnőnek, a drótok eltűnnek. Minél nagyobb fényerejű objektíved van, annál inkább el tudod mosni ezeket a fényeket: 2.8  1.8  1.4 – minél lejebb tudsz menni a rekesszel, annál szebbek lesznek a fókuszon kívüli fények.

Végső beállításunkban tehát:

  • teljes sötétséget hoztunk létre a stúdióban
  • amennyire lehet, előre hoztuk a modellt, hogy minél távolabb legyenek mögötte a led fények
  • az expozíciós értékeket a háttér led-fényeinek erősségéhez állítottuk be
  • egyetlen lámpával külön megvilágítjuk az előre hozott modellt

Főfénynek egy grides strip-boxot használtunk, csak beállítófénnyel, vakuvillanás nélkül (ISO2000). Minél közelebb érdemes tolni a modellhez, hogy minél kevesebb fény jusson el a háttérig.

Ebben a beállításban végül az alábbi képek készültek…

Canon 5Ds + 85/1.2L – ISO2000, f1.8, 1/160s

Canon 5Ds + Sigma 50/1.4Art – ISO2000, f1.4, 1/160s

Canon 5Ds + 85/1.2L – ISO2000, f1.8, 1/160s

Canon 5Ds + Sigma 50/1.4Art – ISO2000, f2.8, 1/160s

Végszóként még két dolgot érdemes hozzátenni:

  1. A teljes karácsonyi blog sorozat egyetlen képhez sem villantottunk el vakut, csak folyamatos fényeket: beállító izzót használtunk.
  2. A 50Mp-es 5Ds váz nagyon érzékeny a bemozdításokra, még állványról is, ezért nem volt lehetőség 1/125s sőt lehetőleg 1/160s alá menni az expo értékekben. Ez kisebb felbontású vázzal, képstabilizátoros objektívvel vagy vázzal simán megtehető, így jelentősen csökkenthetőek a magas ISO értékek.

Vége a negyedik résznek. Hamarosan folyt. köv. további karácsonyi világításokkal. Ha érdekel, iratkozz fel!

Kredit:

írta: Nyulászi Zsolt (instagram.com/zsoltnyulaszi/)

helyszín: h-20 fotóstúdió, Budapest (www.h20.hu)

stúdiótechnika: Mikrosat (mikrosat.hu)

modell: Balogh Beáta